Megújulásunk támogatója:  

Sajósárvár vára


A kép forrása: www.varak.hu
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 5,858'
Hosszúság (lon):
E 24° 17,994'
Védettség van?
nem
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu DK-i szélén, a Kerlésre vezető közút melletti dombon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a DK-ről jövő és itt É-ra forduló Sajó bal partján fekszik Sajósárvár (Şirioara) község. A falu DK-i szélén, a Kerlés-Sajósárvár közút mellett, a Sajó bal oldalán emelkedő 330 m magas domb tetején a folyó völgyét ellenőrző, Árpád-kori vár nyomai látszanak.

Bóna István szerint az erődítmény legkorábban a 11. század legvégén épülhetett. A vár alighanem nemzetségfői, ill. korai feudális magánvár volt. Kétperiódusú – egy ízben megmagasított, megújított – sánc övezi, éppúgy, mint Dobokavárat és Kolozsmonostort. A szabálytalan négyszög alakú várból a környék több folyóvölgyét is megfigyelés alatt lehetett tartani.

A domb keleti nyúlványát leválasztották egy 10 m széles és kb. 3 m mély árokkal a domb többi részétől. Maga a vár nagyjából téglalap alakú, 70 x 50 m méretű. A plató belső területe füves legelő, azonban az előbb említett várárkot és a domboldalt sűrű bozót borítja. A vár területén építmény nyomai nem láthatók. Az É-i és a Ny-i oldalon a plató peremén olyan terepalakulatok figyelhetők meg, melyek valószínűleg a kerítőfalat rejtik.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-03-16 09:43:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.