San Marco hercegné kastélya

Nagykomlós központjában, ez a polgármesteri hivatal
Rövid leírás:
Nagykomlóson áll San Marco hercegné kastélya, melyet 1848 előtt Nákó János építtetett. Az utcával párhuzamos tengelyű, két épület téglalap alaprajzú, kontyolt tetős, eklektikus, az alapzat kőből, a falazat téglából készült. Díszes, kovácsoltvas a kapuja, amelynek kőkeretén a családi címerek láthatók.

Az épületek alápincézettek, és az utcára néző, sárga alapú homlokzataik a legdíszesebbek. A jobb oldali szárny középrizalitos, sarkait kváderezéssel emelték ki, tizenegy ablaka szabályosan tagolja. A bal oldali szárny hasonló kiképzésű, kilenc ablaka szabályosan tagolja.

Az ajtók nagy része eredeti, két faszárnyú, fatáblás, díszes rézkilinccsel. Az ablakok kettősek, T osztatúak, fatáblásak, a nyílászárók között vasrács található. Értékesek a színes, ólomkeretes üvegablakok. A pincelerájóban csúcsos végződésű neogót vak ablakkeret található. A jobboldali szárny szinte minden helyiségében stukkós mennyezetdísz látható. Az épületek sarkait kovácsoltvas lámpák, lámpatartók díszítik. A bal oldali szárny két termében régi, fehér cserépkályha van, valamint létezik egy eredeti mosdókagyló. A kastélykertben van egy az épületekkel egyidős istálló és egy gazdasági épület, illetve egy magtár, amely ma iskolaként működik.

Tulajdonviszony: a bal szárnyat az egykori tulajdonos visszaigényelte, a jobb szárny köztulajdonban van: polgármesteri hivtal működik benne.