Sárkányölő Szent György szökőkút

Szakrális plasztika, szobor
A Prímási palota belső udvarán
Rövid leírás:
A pozsonyi belváros egyik legjelentősebb, barokk épülete, az egykori Prímási palota négyzet alaprajzú belső udvarának közepén egy, a háznál jóval régebbi, komoly kultúrtörténeti értékkel is bíró, barokk szökőkút áll.

Az alkotás eredetileg az esztergomi érsekek pozsonyi díszkertjének ékessége volt. Az európai hírű kertet - a török által elfoglalt Esztergomból kiszorult, így leginkább Pozsonyban és Nagyszombatban tartózkodó - érsekek alapították és gyarapították, különösen Forgách Ferenc esztergomi érsek a 17. század első éveiben. Az egykori kert - amely mára teljesen beépült, olyannyira, hogy néhai helye is csak nagyjából határozható meg - valahol a pozsonyi Szent György hegy oldalában terült el, mintegy 30 hektáron. A tervszerűen összeválogatott gyümölcsfákból, virágokból és zöldségekből álló, látványos sétányok által tagolt kertet épületek és szobrok is díszítették. A kertnek igazi világhírt a tudós jezsuita Lippai János (1606-1666) szerzett, aki - egyik első, magyar nyelvű kertészeti szakmunkaként - három kötetben megírta a \"Posoni kert\" virágos-, veteményes- és gyümölcsös kertjének leírását és egész éves gondozásának kertészeti teendőit.

A kertet díszítő alkotások egyike volt a Szent György lovagot hagyományos ikonográfia szerint megjelenítő szobor. Az életnagyságnál némileg kisebb férfialak lendületes kompozíció szerint, ágaskodó lován ülve, lándzsájával átdöfi a lova lába körül tekergőző sárkányt.

Az alkotás a pozsonyi érseki kert megszűnése után került át a prímási palota udvarába.

Prímási palota (0.025 km)