Megújulásunk támogatója:  

Sarlós Boldogasszony ferences templom és kolostor

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 10,506'
Hosszúság (lon):
E 22° 42,908'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központi terén áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Hunyad megyei településre a 14. században telepítenek bányászokat, akik hamarosan plébániatemplomot is emelnek maguknak. Már a középkorban betelepülnek ide a ferencesek is és felépítik gótikus kolostorukat. A reformáció idején a település protestánssá válik, a ferenceseknek menekülniük kell. Csak 1728-ban térnek vissza, újból használatba véve és kijavítva romossá vált egykori kolostorukat és templomukat. Ez 1848-ban gyújtogatás áldozatává lett, de később sikerült helyreállítani.

A legutóbb plébániatemplomnak használt épület „L” alakú tömeget képez. A keletelt tengelyű templom magasabb, nyeregtetővel fedett tömege nyolcszög három oldalával záródó szentélyben végződik. A templomtér alatt kívülről megközelíthető, boltozatos kripta helyezkedik el. A nyugati homlokzat elé ugrik a barokk korban épült tornya, melynek felsőbb emeletei leomlottak, ma csak alsó 3 szintje áll. A kéttraktusos, két szintes, támpillérekkel erősített, alápincézett, földszintjén boltozott, emeletén síkmennyezetes kolostorszárny a szentély északi oldalához csatlakozik, egyetlen, az északi végén lekontyolt nyeregtető alatt.

A templomot és a ferences hagyományoknak megfelelően azzal szinte megegyező hosszúságú szentélyét egységesen 18. századi fiókos dongaboltozat fedi. A hajó nyugati végében – valószínűleg egy korábbi, gótikus karzat helyén megépült, boltozott, barokk karzat áll. A templom- és a szentélytér megvilágítását a falat déli oldalon áttörő, gótikus kőrácsos ablaksor, ill. a szentély egyetlen ökörszem ablaka biztosítja. Berendezésének jelentős része (pl. szószék, mellékoltár, padok) későbarokk, mai főoltára neogótikus

Az épületcsoport tetőszerkezete több helyen sérült, hiányos, ereszcsatornái a legtöbb helyről eltűntek. A tetőn becsorgó víz az épületszerkezeteket károsítja, a fal tövébe folyó csapadék miatt azok felvizesedtek, vakolata nagy felületen lefagyott. A templomhoz gyülekezet gyakorlatilag már nem kapcsolódik, használata alkalomszerű. Így az épület kifejezetten veszélyeztetett állapotúnak mondható.

(A leírás Istvánfi Gyula (szerk.): Erdélyi római katolikus templomok – Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. című mű segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-26 17:41:09
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Alsó-barlangvár (20.684 km)
Felső-barlangvár (20.684 km)
Klobusiczky-kúria (25.806 km)
Ortodox templom (26.947 km)
Veres-bástya (27.201 km)
Barlangvár (27.294 km)
Nopcsa kastély (28.072 km)