Sarlós Boldogasszony-kápolna

A kép forrása: LMih / wikipedia.org
Kápolna
A falu nyugati szélén, a kastélykerttel átellenben, a fő út északi oldalán.
A települést barsendrédnek is szokás emlegetni.
Rövid leírás:
A három, korábban önálló település összeolvasztásával, 1893-ban létrehozott, kis barsi falu nyugati széle közelében, az egykori Kisendréd területén, a parktól övezett - ma kultúrházként használt - kastéllyal átellenben, az Alsópélre vezető országúttól északra, pár tíz méterre, kis kápolna áll. Az erősen gazos, gondozatlan környezetben megbújó, igen egyszerű, keletelt tengelyű épület téglalap alaprajzú hajóból és ehhez keletről csatlakozó, félkör záródású szentélyből áll. A nyeregtetős épület nyugati, oromzatos homlokzata fölé a tetőgerincről induló, fából ácsolt huszártorony emelkedik. A ma modern műpalával fedett kápolna belső terének megvilágítását a déli oldalon nyíló, barokk jellegű ablakok szolgálják. A szentély belül konchával fedett. Északi falában gótikus kinézetű szentségtartó fülke látható. A kápolna belső berendezése, az oltár és a padok barokk stílusúak.

A szlovákiai műemlékek jegyzéke az épületet 18. századinak tartja. Ugyanakkor felvetődött, hogy a tömegével, tájolásával kifejezetten középkori építmény benyomását keltő kápolna esetleg román kori lehet. Ezt támogathatja továbbá az is, hogy Kisendréd falu Árpád-kori eredetű, első írásos említése a 13. századból ismert, középkori templomát pedig mindeddig nem sikerült lokalizálni. A ma még nyitott kérdéseket szakszerű műemléki, ill. régészeti kutatás válaszolhatja meg.

Forrás: apsida.sk