Scala Kabaré

Čajkovsky u. 2
1930-ban épült Őry (Oelschlager) Lajos tervei alapján.
Rövid leírás:
A többcélú épület építésére 1930-ban került sor, amelynek első tulajdonosa Őry Lajos testvére, Oelschlager István volt.

Eredetileg a jelenlegi, igénytelen, lepusztult megjelenésénél jóval egyedibb képet mutatott. Homlokzata aszimmetrikus kialakítású volt. Az utcáról négy ajtón keresztül lehetett belépni az épületbe, ahol két üzlet is helyet kapott. Az attika mögött alacsony hajlású nyereg- és félnyeregtető fedte.
Az alagsor helyiségei angolaknákon keresztül kapták a fényt, itt helyezték el az üzlethelyiségek raktárai. Az épület két szint magas tánctérrel rendelkezett, ahol zenekari árok és színpad is helyet kapott, melynek megvilágítása felülről, a födém középső részének megemelésével történt. Mennyezetét négy vasbeton oszlop tartotta.

A 2. világháború után ezt az épületet is államosították, és 1953-tól nyomda, majd 1972-től raktár működött benne. A ház állapota azóta is folyamatosan romlik, jelenleg elhagyatottan áll.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.