Schiessplatz

Ország: Szlovákia
A település magyar neve: Lőcse
A település német neve: Leutschau
A település latin neve: Leutsovia
Cím: Baštová ulica / Bástya utca mentén, a városfaltól nyugatra
Egyéb adat:
Rövid leírás: A középkori eredetű szepesi szász város, Lőcse, az újkorra gazdaságilag, katonailag és politikailag is sokat vesztett jelentőségéből. Elkerülték az új korszak kereskedelmi útjai, ipari fejlesztései, vasútvonala. A kissé álmos, polgári kisváros iskolái, kaszárnyája és kórháza révén rendelkezett még némi jelentőséggel.

A szerencsénkre állva maradt városerődítéseket egykor kívülről övező, egykor gondosan tisztán, beépítéstől és növényzettől mentesen tartott sáv további "kímélése" fölöslegessé vált. Ennek nyugati részén, a Lengyel-kaputól északra, egészen az egykori Lőpor-toronyig tartó sávon, a korábbi katonai lőtér (Schiessplatz) helyén, 1889-ben parkosítási munkák kezdődtek. A városfaltól nyugati irányban, a domb ajában folyó Lőcsei-patak felé erősen lejtő, kopár terepen sétányokat, a mesterségesen kialakított, sík terepeket tartó támfalakat építettek. Nagy szabású növénytelepítés is kezdődött: fákat és díszcserjéket ültettek, parkosítottak, pihenő padokat helyeztek ki. 1907-1908 évben egy kis filagória is épült a domboldalon. E fából készült, toronyszerű, kis építményben az itt megpihenők pazar kilátásában gyönyörködhettek: belátható volt az egész a Lőcsei-völgy, északon pedig a Mária-hegy, csúcsán a búcsújáró templommal. A domboldalon végigfutó sétaútról lépcsők is épültek le, egészen a Lőcsei-patakig.

A környék a 20. század második felében erősen beépült, a fák pedig megnőttek, így mára a sétaúton élvezhető kilátás erősen lecsökkent.

A képek forrása: Google Earth, ill. ik.levoca.eu
Adatlapot készítette: szépmíves