Seherezádé, Tunner-ház

A kép forrása: Dragana/kucacuvarkuca.com
Szerbia
Lakóépület és üzlet
Kralja Aleksandra I Karađorđevića 30 (I. Karađorđević Sándor király utca 30)
Rövid leírás:
Az épület 1900-ban épült. A tervet feltehetően Bart István temesvári építész készítette. A ház tulajdonosáról, Tunner Teodosius kőfaragó mesterről kapta a nevét.

Az épület a kései historizmushoz köthető, a mór építészet jegyeit hordozza. Ennek köszönhetően a lakosság Seherezádénak becézte el.

A földszint nagyméretű, oszlopokon és pilléreken álló, boltozatos kirakatablakai felett a teraszos emelet látható a kisebb méretű, kettős, boltíves ablakokkal. A tető alatti homlokzat virágdíszes ornamentikával és többszínű oszlopokkal díszített. Az okker, a terrakotta és az ultramarin élénk színei kiemelik a keleties elemeket.

Az épület a város első többszintes, emeletközi térrel rendelkező épülete. A földszinten üzlethelyiségek vannak.
A ház abba a folyamatba illeszkedik, amikor a város főutcája kezdte felvenni kereskedelmi-üzleti arculatát.

Forrás:
Bаkić, S.: Grаditеlјskо nаslеđе Zrеnjаninа. Nоvi Sаd 2003.