Séra-kúria

Kúria, udvarház
Illyefalva 84. szám, a település központjában, közvetlenül a fő utca nyugati oldalán.
Rövid leírás:
A kúria kézzel írott alapító levele az 1997-es helyreállításakor került elő az oromdísz egyik gömbjéből, és jelenleg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban található. E szerint a kúriát Illyefalvi Nagyságos Séra István építtette.

A stukkódíszes mennyezet alapjául szolgáló deszkafödém elkorhadt, ezért ma a hiteles másolata látható. A tornác fölött barokkos oromzat van, ebből sem az eredeti látható, az leomlott, ezért másolat foglalja el a helyét. A homlokzatot stukkódíszek dekorálják.

1940-44 között csendőrőrs működött benne. A kilencvenes években egy orvosi rendelő működött a kúriában, ám már akkor nagyon rossz állapotban volt, az 1977-es földrengés megrongálta a szerkezetét, a pince használhatatlan volt, és a tető is sürgős javításra szorult. A KIDA Alapítvány akkor ötven évre bérleti szerződéssel átvette a tulajdonos önkormányzattól, ez úgy vált lehetségessé, hogy idő közben az alapítvány megépítette a korszerű orvosi központot, ahol helyet kapott az általános orvosi rendelő, a fogorvosi rendelő és a gyógyszertár. A KIDA pályázott, és vállalta, hogy a felújított épületben vállalkozói központot hoz létre, amely nők által működtetett vállalkozásoknak ad otthont.

Az épület felújítására 100 ezer dollárt fordítottak, s amikor elkészült, Kalamárné Simó Júlia Rustica márkanevű ruháiért többszörösen díjazott ruhatervező és Luka Sófalvi Klára textilművész rendezte be ott a műhelyét. Közben az emeleten létrehoztak egy állandó Jókai- és Mikszáth-emlékkiállítást, mivel mindkét író képviselte Illyefalvát országgyűlési képviselőként, az épület mellett pedig leleplezték Mikszáth Kálmán, Jókai Mór és Szabó Dezső író mellszobrát.

Bakó-ház (0.134 km)
Hollaky-kúria (2.078 km)