Slávia szálloda és kávéház

Forrás: Muzsik S / Panoramio
Fő utca (Hlavná) 63.
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma, ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A Szent Erzsébet székesegyháztól É-ra, a fő tér K-i térfalában, zárt sorú beépítésben, középkori méretű telket elfoglaló mai szálloda helyén a késő középkorban egy emeletes polgárház állott. Első ismert tulajdonosa a 17. században Getzi Elias volt. A 18-19. század fordulóján a ház földszintjén étterem nyílt meg. A 19. század második felében Schiffbeck József szerezte meg a házat, aki előkelő hotelt nyitott benne. A családi vállalkozást folytató Mátyás fia gyakran bérbe adta a házat. Bauernebl Konstantin kassai serfőző sörözővé alakíttatta át, majd 1900-ban az egész épületet lebontották. Ennek helyén, nagyon rövid idő alatt felépült a mai, kétemeletes, szecessziós stílusú épület – sokak szerint e stílusban talán a legszebbik Kassán – mint luxus kávéház. Neve Savoy-, majd Royal kávéház és szálloda volt. (A Slávia nevet a csehszlovák időkben kapta.)

A pilaszterekkel függőlegesen erősen tagolt homlokzat leglátványosabb díszei az oromzaton és a 2. emeleti ablakok alatti sávban látható, kerámia lapokra festett, színes képek, melyek zsáner jelenetet és állatokat ábrázolnak. Az első emeleti szobák előtt a homlokzat teljes hosszában vas korlátos erkély fut végig.

Az épületet 1982-ben nyilvánították műemlékké. Az 1990-es évek végén felújították, értékeit rekonstruálták, így ma ismét \"három csillagos\" luxus hotel és kávéház üzemel benne.
2012-03-20 12:13:03

2013.06.09 12:54 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 43,316' E 21° 15,461' - egyéb

Az értékelés azért 4-es mert pillanatnyilag funkció nélkülinek találtam az épületet. Egyébként nagyon szép az állapota.