Megújulásunk támogatója:  

Soldos-kastély


A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 22,005'
Hosszúság (lon):
E 20° 17,232'
Védettség van?
nem
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli szélén, a fő úttól nyugatra.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az árpád-kori eredetű falu minden bizonnyal a 12. században keletkezett, lakosai között a legkorábbi időkben magyarok és szlávok is lehettek. Birtokosa a Gömörben ősfoglalónak számító, nemesi előnevét is e faluról vevő runyai Soldos család volt. A 19. század végén a faluban nem kevesebb, mint négy, a Soldos család által építtetett kastély, kúria, úrilak állt.

Ezek közül méretre a legjelentősebb a falu déli szélén, egykor volt szép parkjának ritkás maradványai közepén álló, téglalap alaprajzú, nyereg tetős, ma palával fedett Soldos-kastély. Az enyhe domboldalon a 18. század derekán emelt épület keletre néző homlokzata kétszintes. Nyugati (a kert felőli) oldalán viszont a terepemelkedés miatt már az első emeletről juthatunk ki a szabadba egy, a 20. században kialakított, oszlopos, zárt folyosóról. Szimmetrikusan szerkesztett, keleti főhomlokzatából középrizalit ugrik előre, amely eredetileg a bejáratot is magába foglalta. Az oszlopok által tartott rizalitot timpanon koronázza, amelyben a Soldos-család plasztikusan kialakított címere és az 1889. évszám olvasható.

A csehszlovák kommunizmus idején államosított, alaposan lelakott és több helyen stílustalanul átépített kastély az 1990-es években újból magánkézbe került. Új tulajdonosa ugyan hozzákezdett a felújításhoz, de ez hamar elakadt. Így a jobb sorsra érdemes épület ma lakatlanul pusztul tovább.

A kastéllyal szemben, a fő út keleti oldalán egy feltehetőleg a kastéllyal kapcsolatos, további épület áll. Egykor talán az uradalmi tiszttartó háza lehetett ez a figyelemre méltó, igényesen megépített, kisebb nemesi kúriának is beillő épület. A semmilyen védelem alatt nem álló ház, amely Gömör egyik legszebb népi építészeti emléke, mára olyan súlyos állapotba került, hogy napjai minden bizonnyal meg vannak számlálva.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben (Méry Ratio, Somorja, 2004.) c. munkája nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-05-02 09:58:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kossuth-kúria (2.775 km)
Dancs-kastély (2.900 km)
Darvas-kúria (3.205 km)
Hanvay-kúria (3.751 km)