Sóskút

A lövétei 481.szám alatti ház mellett
A Hargita megyei Lövéte egyik jelentős turisztikai műemlékie az itt található sóskút.
Rövid leírás:
Erdély települései híresek borvizeikről és arról, hogy mindegyiknek más az íze. Ezek közül különösen a sós vizűeket tartották nagy becsben, hiszen a vizek magas sótartalma nélkülözhetetlen volt a mindennapokban, az étkezések elengedhetetlen része volt. A sós kőzeten keresztül átszivárgó víznek magas sótartalma van, amelyet felhasználtak a főzésnél is, Legnagyobb jelentősége mégis az volt, hogy a vizet elpárologtatva kinyerhetővé vált a só, amely az ételek tartósításában volt különösen fontos. A települések lakói így kereskedői közvetítés nélkül tudtak hozzájutni évszázadok óta az értékes sóhoz.

A lövétei forrás gazdasági szerepére, jelentőségére utal az is, hogy olyan épületet emeltek fölé, amely védte azt. A Homoród-menti Lövétén a főúttól néhány méterre található forrás fölé 1866-ban emelték a ma is álló sátortetős épületet, miután a korábbi egy tűzvész során leégett. A kúthoz kulccsal lehet bemenni, amelyet az egyik közeli házban élők őriztek. Miután a só a víz alján leülepedik, helyi szokás szerint mielőtt merítenek belőle, fel kell kavarni az oda készített kanállal.

Tájház (0.413 km)
Vashámor (3.365 km)