Szűz Mária plébániatemplom

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Levoča - Závada
A település magyar neve: Lőcseszentanna
Cím: A falu délnyugati szélén
Egyéb adat: A korábban önálló falu ma közigazgatásilag a tőle több kilométerre lévő Lőcse város része.
Rövid leírás: A község egyike volt a Szepesség kiváltságolt szász településeinek. Az újkorra viszont népessége fokozatosan szlovákká lett.

A település szélén áll az annak látványában jelentős elemként megjelenő Szűz Mária templom. Ez egy középkori eredetű épület. Gótikus stílusú kápolnaként épült. Mai formáját az 1784-ben kezdődött, barokk stílusú átépítése során nyerte el. Barokk szentségtartója a 18. század közepén készült. Barokk kelyhe 1720-as.

A templom mellett eredetileg egy fából épült, harangtorony állt. Ennek lerombolása után, 1972-ben épült fel a ma is álló harangtorony, ami a régi torony formáját követi. A toronyban ma két harang van. Az idősebben Jan (Johann) Erwe mester öntötte 1624-ben, míg a fiatalabb 1923-ban készült.

A domboldalon, jelentősen lejtő telken álló templomot szabálytalan sokszög alakú kőfal veszi körül.

A képek forrása: Google Earth, ill. ik.levoca.eu