Megújulásunk támogatója:  

Szabók tornya

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,080'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,859'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-A-07271
Típus:
Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kolozsvár, strada Baba Novac nr. 35.
Egyéb adat:
Kolozsvár Torda felé vezető útja mellett, annak ellenőrzésére épült a Szabók tornya a 15. században. Mint az egyik legtöbbet ostromolt védelmi épület, számos támadás érte az évszázadok során.
Rövid leírás:
A Szabók-tornya az egyik legismertebb és legjobb állapotban megőrződött tornya az „Újvár”-nak, amelyhez észak felől gyámkősorra támaszkodó, gyilokjárós várfalszakasszal csatlakozik. Ötszögű hasábon épült, bejárata az északnyugati oldalon található. Külső homlokfalait ágyúlőrések törik át.

Már megépítésének századában szembe kellett néznie I. Ferdinánd király ki nem fizetett, fellázadt zsoldosaival, majd 1601-ben Székely Mózes csapataival. 1627-ben az itt tárolt lőpor felrobbanását követően Bethlen Gábor fejedelem építtette újjá, és ettől kezdve Bethlen-bástyaként is említik. A kuruc szabadságharc során ért sérülések után Károly Sándor kivonulása után 1707-ben felrobbantotta a tornyot, azonban 1709-ben Georg Kriechbaum tábornok helyreállítatta azt.
A pincéből és felső szintből álló teret a 1956-57-ben végzett helyreállítások során ideiglenes fémszerkezettel két szintre osztották, ahol a szabók céhét bemutató kiállítás tekinthető meg, illetve rendezvények szervezésére alkalmas tér kapott helyet.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-09 20:36:58
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.