Szálvátor kápolna

Kápolna
Csíksomlyó
Rövid leírás:
A Kegytemplom fölött magasodó Kissomlyó hegyén kisméretű kápolna áll, melyet a hagyomány szerint Hunyadi János nándorfehérvári győzelmének hálajeléül Urunk színe-változásának tiszteletére szenteltek 1456-ban, s a Transfiguratio Salvatoris kifejezésből véve ma is Szálvátor Kápolnának neveznek. 1679 és 1684 között megtoldva nyugat felé egy ácsszerkezetű, deszkázott, kőlábakra állított sokszögzáródású előtérrel bővítették, amit 1877–78-ban lebontottak, helyette felfalazták a meglévő előteret, kialakítva mai homlokzatát, tetején kis huszártoronnyal.
A 17. századi javítás során az épület gazdag faberendezést kapott. Reneszánsz boltozatokat utánzó 16 kazettára osztott, díszes famennyezet készült, remete és szerzetesszentek, valamint apostolok és evangélisták ábrázolásaival. A deszkadonga gerincén a Kegytemplom 1661 utáni famennyezetéről való, készíttetőinek, Kálnoki Zsuzsannának és Mikes Kelemennek monogramos címere található. A mennyezettel egy időben öttáblás karzatmellvéd is készült. Középütt a 17. században kedvelt Patrona Hungariae Mária-ábrázolás látható, a magyar szent királyokkal övezve. Az első kápolna karzata a 19. század végi bővítéskor került mai helyére, az új nyugati falhoz. A kápolna értékes berendezései az oltárok. Főoltára, a 17. századi erdélyi oltárépítészet kulcsfontosságú darabja Haller János és Kornis Katalin adományából készült 1679-ben. Központi oltárszekrényében, fatáblára festve a Fájdalmas Krisztus látható, két oldalt Evangélista Szent János és Szent Katalin. A jobboldali mellékoltárt egy Mihály nevű eperjesi asztalos legény készítette 1673-ban, Petki Katalin bőkezűségéből. A központi, fára festett táblaképén az Ecce Homo ábrázolás, az oromzatán a Petki család címere látható. A fekete alapszínű, aranyozott és ezüstözött rátétekkel, hullámlécekkel díszített oltár azon magas művészi igénnyel készült munkák egyike, melyek mintául szolgáltak a 17. század második felében kialakult csíksomlyói oltárkészítő műhely számára. A bal oldali, szerényebb kiképzésű mellékoltár központi fatábláján díszes öltözetben a Lorettói Szűz látható, feje fölött a Szentlélek-galambbal. Van még egy kicsi szárnyasoltár is középütt, az Urunk Színeváltozása, szárnyain Szent József, Szent Pál, Assisi Szent Ferenc és Páduai Szent Antal fatáblára festett képeivel.
sebijo