Szántay-palota

Lakóépület és üzlet
Cím:
Str. Horia utca 3. - a Horia és az Episcopiei utca hegyes szöget bezáró kereszteződésének sarokháza.
Rövid leírás:
A kiegyezéstől az I. világháború kitöréséig nagy gazdasági és kulturális fejlődést átélő Arad város főutcájától alig egy sarokra, a Horia és az Episcopiei utcák által közrezárt, szabálytalan telken, 1905-11. között épült fel a tervezőjéről és tulajdonosáról Szántay-palotának elnevezett ház. A három szintes (+pinceszint) szecessziós stílusú épület fő tömege \"L\" alaprajzú és két utcára nyílik, de mindkét fő szárnyból kisebb mellékszárny nyúlik ki az udvar felé. Az épület fő nézete a főutca felől megközelítve tárul elénk. Itt az épület sarkát díszes bádogosmunkával, épületszobrokkal és kovácsolt vas elemekkel hangsúlyozott torony díszíti. Mindkét utcai homlokzaton gazdagon megtaláljuk a jellegzetes szecessziós díszítőelemeket, párkányokat, figurális és egyéb plasztikus vakolatdíszeket, kovácsolt vas rácsokat. A kapukon belépve díszes lépcsőházakba jutunk, melyeket felülről festett üvegablakok világítanak meg. A lakásokhoz az udvari részen körgangokon juthatunk el.

A ház, amely a partiumi szecessziós építőművészet jellegzetes darabja, eredetileg bérpalotának épült, magasra emelkedő pinceszintjén mára különféle üzletek jöttek létre, némileg átalakítva a homlokzatot.

Vármegyeháza (0.203 km)
Hermann-palota (0.263 km)