Megújulásunk támogatója:  

Szaplonca vára

Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 37,488'
Hosszúság (lon):
E 17° 20,270'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől délre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A várat délről, a magasabban fekvő környezetétől egy széles és tekintélyes mélységű várárokkal választották el. Az árok védelmét az északi partján felépített, pajzsfalszerű védőfallal tovább erősítették. Szintén a déli fertály védelmét szolgálta az is, hogy a máig tekintélyes magasságban fennmaradt öregtornyot is idehelyezték. Az öregtorony mögötti, északnak lejtő platón alakították ki a palotaszárnyat és a gazdasági épületeket. A várat északról két torony és a köztük húzódó védőfal zárta. A déli pajzsfal és az öregtorony nagyon jó állapotban van, de a palotaépület és a már említett két északi toronynak csak a falcsonkja állnak.

Valószínűleg a 13. században épült vár. Az első pillanatoktól kezdve, amikor is az oklevelekben megjelenik, a Tibold nemzetség kezében volt, sőt a család birtokában maradt még akkor is, amikor Károly Róbert király elvette a Tibold nembeli Mihály fia Páltól. 1356. körül a vár tulajdonosa, Poháras Péter, Abaúj vármegye ispánja volt, 1408. körül a király kezén van. Zsigmond király, a várat, 1428-ban, feleségének, Borbálának ajándékozta, még ugyanezen évben a vár tulajdonosa Garai Miklós, Zsigmond király rokonáé, horvát báné és magyar nádoré lett, ettől kezdve Szaplonca a Garaiak birtoka volt, egészen 1481-ig, amikor is a család Garai Jóbbal kihalt, ezután a várat annak birtokaival, királyi adomány útján, az alsólendvai Bánffyak szerezték meg, akik aztán a vár urai maradtak, egészen a török invázióig.
A törökök 1542-ben foglalták el. Egy 1702-es összeírásban már úgy szerepel, hogy teljesen elromosodott, a fali csupaszok, a nagy torony tetőzet nélküli.

Forrás: Terei György, Szatanek József/várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-18 16:55:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tüköry-kastély (10.489 km)
Szircs vára (12.369 km)
Jankovich-kastély (23.572 km)
Darnóc vára (30.394 km)