Szászpéntek vára

A községtől 2 km-r északkeletre, a cetatue hegy tetején
Rövid leírás:
Szászpéntek (Pinticu) falutól ÉK-re, 2 km-re a Cetatue-hegyen középkori vár maradványa látható. A jól látható sáncokkal körülvett, ovális alakú vár mérete a külső sáncok peremétől mérve 83 x 68 m. A külső sáncok fölé 10-12 méterrel magasodik a vár platója. A belső vár területe erősen bolygatott felszínű a kincskereső gödrök és a régészeti kutatóárkok miatt. Épületek nyoma jelenleg nem látható, az ásatási jelentés azonban falmaradványokat említ, tehát egykor kőépület is állt itt. A várat egykor körülvevő árok helyenként erősen lepusztult, és csak kb. 5-10 m széles terasz formájában figyelhető meg, azonban az É-i és a D-i oldalon még látható a kb. 3 m magas sánc. A feltárás során a vár területén néhány Árpád-kori lelet (XII. sz.) is előkerült, mely a vár építését keltezi.

Teleki-kastély (3.689 km)
Kemény-kastély (5.993 km)