Szecessziós bérpalota

(A kép forrása: kucacuvarkuca.com)
Szerbia
Trg Marije Trandafil 12.
Rövid leírás:
A Dél-Bácska legjelentősebb városának számító Újvidéken az 1800-as évek végétől az I. világháborúig terjedő néhány évtized addig soha nem látott fejlődést hozott. Rohamléptékben épült ki, ill. modernizálódott a város központja, fejlődött az ipar, a kereskedelem és a kultúra. E prosperitásnak köszönhetően a századfordulón számos, máig a város jelképének számító középület és lakóépület, bérpalota, villa épült. Ennek nyomán alakult ki Újvidék egyedi, eklektikus, ill. szecessziós épületekkel jellemezhető Belvárosa.

A viszonylag későn modernizálódó Újvidéken a zsinagóga megtervezésére a városba érkező, híres, Lechner-követő építész, Baumhorn Lipót több polgári épületet is alkotott. Ezek egyike a centrumtól kissé távolabb, lakóövezetben elhelyezett, 1909-ben felépült, jellegzetes, nagypolgári bérpalota. A magyar szecessziós stílusú, utcafronton álló, kétszintes, nyeregtetős, téglalap alakú udvart körbefogó épület szimmetrikus szerkesztésű. Magasra emelt kő lábazatú főhomlokzatát vakolatlan, fugázott, vörös tégla sávok és - stukkókkal gazdagon borított - vakolt felületek ritmusosan váltakozó játéka jellemzi. Hármas csoportokban kialakított ablakainak síkjából kiemelkedik a főbejárat fölött kiugró, félköríves zárterkély. Udvari homlokzata sokkal alacsonyabb rangú, alig díszített, leghátsó udvari szárnya pedig egyenesen földszintes.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)