Szélmalom

Agrár-ipari objektum
A falu feletti dombon, a településtől körülbelül 400 méterre helyezkedik el.
A település feletti dombon áll Erdély egyetlen szélmalma.
Rövid leírás:
Homoródremete Hargita megye egyik kis, elrejtett települése. Közigazgatásilag Homoródszentmártonhoz tartozik, Székelyudvarhelytől 11 km-re délkeletre található. A falu a Nádas-patak völgyében fekszik, minden oldalról magas dombok fogják közre. Északon a Bethlenfalvi-láz déli széle, a Cseretető, nyugaton a Remetei erdők, délen a Gyepes-patak szűk völgyét közrezáró Gyepesi-láz és Vadjáró-tető, keleten a Nagy-Homoród jobb oldalán végighúzódó Nádas-oldala övezi.

Szélmalma a központtól nem messze, egy kisebb domb tetején épült. A kör alakú, zsindellyel fedett kő malomépület a 19. században épült. Nem maradtak fenn pontos adatok az építésére vonatkozóan, így amit biztosan lehet tudni, hogy az 1820-as években még egyetlen malom állt a településen, amelyet Wesselényi József birtokolt. A kicsiny malmot viszonylag ritkán használták, a falubeliek így messze jártak őrletni.

Bár a település folyamatosan öregszik és fogy a lakossága, malma mégis szépen felújított. A mellette álló régi lakóépület udvaráról el lehet látni egészen a Tihadár-patak erdő szegélyezte völgyéig, s északnyugatról a falu fölé emelkedő Cseretető gerincéig.

Sóskút (6.925 km)
Tájház (6.967 km)