Szélmalom

A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Szerbia
Agrár-ipari objektum
ul. Srpskih Vladara, a Basahíd (Bašaid) felé vezető kijáratnál
Rövid leírás:
A Bosnyák-féle szélmalom a Hadnagy dombon épült fel 1899-ben a Basahíd (Bašaid) felé vezető út bal oldalán. Nevét egykori tulajdonosáról, Ljubomir Bošnjak-ról kapta.

Valamikor Bánát a szélmalmairól volt ismeretes. Egy 1885. évi összeírás alapján Bácskának és Bánátnak kb. 280 malma volt. Szinte minden faluhoz tartozott egy vagy több szélmalom, mivel a síkság délkeleti és északnyugati szelei lehetővé tették a szélmalmok működését. Az ipari termelés fellendülésével és a gőzgépek elterjedésével szinte teljesen felhagytak a használatukkal.

A melencei szélmalom téglából és vályogból épült csonkakúp épülettesttel. A zsindelyes, mozgatható tető kúp alakú; a malom vitorlái hiányoznak, a fa mechanizmus sérült.

A belső tér földszinti kamrára, alsó és felső padlásra, valamint tetőtérre osztható; ezeket a szinteket belső lépcső köti össze. A tetőtéren és a felső padláson volt a fa hajtómű, míg az alsó padláson először két, majd három pár malomkőt helyeztek el, így szinte valamennyi helyi gabonafajta őrlését végezték. A földszinten a lisztesládákba ömlött az őrölt gabona a csatornán keresztül.

Az épületet 1971-ben, majd 2007-ben felújították.

Forrás: