Megújulásunk támogatója:  

Szent Adalbert püspök és vértanú templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 34,446'
Hosszúság (lon):
E 24° 42,722'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A dombvidéken elterülő falu északi peremén emelkedő magaslaton.
Egyéb adat:
Az aprócska település ma közigazgatásilag a messzi Nyárádszeredához tartozik.
Rövid leírás:
A községben 1332-ben már önálló plébánia működött, temploma is állt. A reformáció századában lakossága reformátussá lett, tovább használva templomát. 1767-ben jezsuita misszió érintette Székelybőt, melynek hatására az egész falu újból katolizált. Ekkor építették át a középkori templomot, kialakítva mai képét.

A keletelt tengelyű, nyeregtetős, ma fémlemezzel fedett épület nyugati homlokzatán a templom tömegéből emelkedik ki a barokk sisakkal koronázott harangtorony. A hajó keleten a nyolcszög három oldalával záródó szentélyben folytatódik, melyhez annak északi oldalán kontyolt nyeregtetős sekrestye kapcsolódik. A toronyaljban nyíló nyugati kapun juthatunk a síkmennyezetes templomtérbe. A toronyalj első emeletén csigalépcsővel megközelíthető, csehsüveg boltozatos karzatot alakítottak ki. A hajó és a szentély megvilágítását félkörös záródású, barokk kori ablakok szolgálják. A falfelületeket falpillérek – lizénák – osztják fel. A diadalív északi pilléréhez építették hozzá a falazott szószékkosarat, fa hangvetővel. A templom berendezése jobbára 18-19. századi. A templom padlásterében megőrződött az értékes, barokk fedélszék.

A templomot egykor temető vette körül, melyet ma már nem használnak. Az épület körül több szép régi sírkő található.

Az aprócska gyülekezet által gondozott épület elfogadható műszaki állapotban van, bár falai – nyilván szigeteletlenségük, illetve a belső (beton alapú?) padlóburkolat miatt erősen vizesek, vakolatuk nagy felületen hullik.

(A leírás Istvánfi Gyula (szerk.): Erdélyi római katolikus templomok – Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. című mű segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-27 14:48:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Teleki-kripta (8.960 km)