Szent Ágoston római katolikus plébániatemplom

Ukrajna
A település központjában
Rövid leírás:
Felsőkerepec és Schönborn falvakhoz hasonlóan a 18. században az elpusztult helységbe német bevándorlókat telepítettek. Az első telepesek 1758-ban érkeztek, majd 1763 és 1765 között újabbak követték őket. Ma is több mint 100 német család él itt.

Az önálló egyházközséget a 19. században alapították. Valamennyi lakosa katolikus volt, s a felsőkerepeci plébános havonta egyszer jött hozzájuk szentmisét tartani.

A régi templom egy idő után már nem tudta befogadni a híveket, ezért egy új építésébe kezdtek. Alkotója a munkács-várpalánkai Strauß építőmester volt. A templomot 1932 nyarán szentelték fel. 1961-ben bezárták, tornyát ledöntötték. Az egyházközség újraalapítása 1989-ben történt. A templom két haranggal és egy elektromos orgonával rendelkezik. A görög katolikus hívek is használják. A liturgia nyelve: német, ukrán.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003.