Szent Antal-kápolna

Kápolna
Cím:
Csíksomlyó belterületétől K-re, a ferences kolostortól induló, a nyeregig tartó zarándokúton, a Kissomlyó-hegy NY-i oldalában
Csíksomlyó ma közigazgatásilag a szomszédos Csíkszeredához tartozik.
Rövid leírás:
Csíksomlyó ma a magyarság talán legfontosabb keresztény zarándokhelyének számít, ahová - a ferences templom főoltárán őrzött Babba Mária szoborhoz - 1567. óta zajlanak pünkösdi zarándoklatok.
A hagyományosan pünkösdkor érkező zarándokok a ferences templomon kívül több más helyszínt, épületet is felkeresnek, így a város fölötti Kissomlyó- hegyi nyeregbe, a Salvator-kápolnához vezető úton elhaladnak a Szent Antal-kápolna mellett is.
E helyen az első, igen kis kápolnát – fogadalmát beteljesítve – Márk Jakab ferences szerzetes építette a saját kezével. Fogadalmát 1661-ben tette, amikor a Csíksomlyóra törő, a ferences kolostort felgyújtó, sokakat megölő, vagy rabszíjra fűző török-tatár hadak elől itt bújt meg. Szent Antalhoz címzett imái meghallgatást nyertek és ő megmenekült, így egykori rejtekhelyén kápolnát építhetett. A Páduai Szent Antalt tisztelni ide járók számának 18. századi gyors gyarapodása miatt a kápolnát többször is bővíteni kellett: előbb 1749-50-ben, majd végül 1775-ben, mikor a barokk épület lényegében mai formáját elnyerte.
A kápolna téglalap alaprajzú hajóját – ma lemezzel, eredetileg zsindellyel borított – nyeregtető fedi. A nyugati homlokzat oromfalán három fülkét alakítottak ki, itt olvasható az átépítés befejezésének évszáma is: 1775. A tetőgerinc fölött kis huszártorony emelkedik, rajta hagymakupolával és kettőskereszttel. A templom É-i homlokzatán félkörös külső szószéket építettek. Szentélye poligonális. Az épület belső terét fiókos dongaboltozat fedi, falait félpillérek, a boltvállnál pedig körbefutó párkány tagolják. Egyszerű berendezésének legértékesebbje a 19. sz-i oltárkép.