Szent Demeter plébániatemplom

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség
Szentdemeter 187 szám
Rövid leírás:
A falu 1436-ban, egy adományozó levélben jelentkezik először: Zsigmond király Szentdemeter erdélyi birtokát Kemény Lőrincnek adományozza. 1503-ban villa siculicalis Zenthdemether formában fordul elő. 1567-ben a regestrum 11 kapuval jegyzi. A falu neve Szent Demeter tiszteletére szentelt templom létét feltételezi.

Vannak, akik a legrégibb egyházközségek közé sorolják, amelyek a Gyula megtérése után alakulhattak és a keleti egyház szentjeitől kaptak védőszentet és nevet, mint amilyen Szent Demeter. Korai eredetére lehet következtetni abból is, hogy nagyon hasonlít a XIII. századi gelencei templomhoz. A román kor és a késő gótika elemei: a hajó félköríves ablakai, a sekrestye csúcsíves ablakai, a szentély sokszöggel záródó apszisa (a nyolcszög öt oldalával), a hajó és szentély gótikus hálóboltozata, a csúcsíves diadalív, a kereszttel koronázott szentségfülke, melynek szamárhátíves kerete van, a torony félköríves bejárata, a kisköríves ablakok és a második meg a harmadik, szintén félköríves fülkékbe helyezett ikerablakok, a félköríves árkádsorok, keresztboltozatok, a toronyban is. A szentélyben falképtöredékekről is tudnak, de ezeket nem tárták fel. Régi leírás szerint Szent Péter és Pál apostolokat ismerték fel egy nagyobb jelenet részleteiben. XV. századiak. Egészen eredeti a torony alatti hajóba benyíló kapu kőkerete, amelyen a román kor és a késő gótika elemei vegyesen jelentkeznek. Felette szép szarvasfej (vagy tulok, Szent Lukács evangélista jelképe) s kétoldalt egy-egy kereszttel díszített kehely látható. A jón római oszlopfőre állított félgömb alakú keresztelőmedence szintén régi értéke a templomnak. Feltételezik, hogy a XV. századi templomot egy korábbi előzte meg, s a mostani csak utóda, átépítve.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.