Megújulásunk támogatója:  

Szent Flórián-oszlop


A kép forrása: Raskub / Panoramio

A kép forrása: seaboldt / Panoramio

A kép forrása: pozsonyikifli.sk
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 9,150'
Hosszúság (lon):
E 17° 7,113'
Védettség van?
nem
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Flórián tér (ma: Floriánske námestie) közepén, szabadon áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Pozsony újkori szakrális művészeti alkotásokban különösen gazdag. Az évszázadokig az ország egyik legfontosabb egyházi (és egyházművészeti) központjának számító városnak nem csak történelmi központjában, hanem az újkorban kialakult külvárosaiban is találhatunk ilyen értékes emlékeket.

A fallal körülvett, középkori városközponttól északkeletre a Virágvölgynek (Blumenthal) nevezett területen 1732-ben épült fel a díszes, kőből faragott Szent Flórián szoborcsoport. Eredetileg a fallal körülvett polgárváros északkeleti kijárataként szolgáló Lőrinc-kapu előtti ún. Tyúkpiac terén állt, de ott végül már annyira zavarta a megnövekedett forgalmat, hogy 1938-ban a mai helyére, a virágvölgyi római katolikus templom előtti térre helyezték át.

A kis, kovácsolt vas kerítéssel övezett, barokk alkotás körül három, külön álló, alacsony oszlopon 1-1 szent önálló alakja látható. A központban álló, ívelt háromszög alakú talapzatú, sarkain szobrokkal díszített, gazdagon faragott, plasztikus díszű alkotás oldalsó felületeit domborműves képmezők foglalják el. A talapzatról karcsú csonkagúla oszlop emelkedik ki, oldalán szintén számos plasztikával, alakkal. Ennek csúcsán áll az alkotásnak is nevet adó központi alak: a mozgalmasan megformált Szent Flórián. A megszokott ikonográfia szerint ábrázolták, római katonatiszti egyenruhában.

A mészkőből faragott szobrot az időjárás és a mellette elhaladó villamosok rezgése olyannyira kikezdte, hogy 2007-ben el kellett távolítani. Restaurálására és újbóli kihelyezésére csak 2014-ben került sor.

(A leíráshoz felhasználtuk a www.pozsonyikifli.sk e témáról szóló cikkét.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-08-25 13:54:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Pisztory-palota (0.889 km)