Megújulásunk támogatója:  

Szent Fülöp és Szent Jakab plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 10,830'
Hosszúság (lon):
E 17° 22,003'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől keletre a temetőben.
Egyéb adat:
A templom eredetileg Sáp (Dunasáp), illetve Alsósáp településekhez tartozott, amelyeket egyesítettek Dunaújfaluval. Az épület egyébként a lakott részektől keletre, a Mierová utca folytatásaként nyíló külterületi úton hosszan haladva, majd dél felé elfordulva a település feltehetően 13. századtól napjainkig használt temetőjében található.
Rövid leírás:
Az egyhajós, keletelt épület (mint Felső-Csallóköz középkori templomai általában) téglából épült, keletről egykor félköríves, azonban a 16. században átépített, immár sokszögzáródású gótikus szentély zárja. Nyugati tornyát és a belsőben lévő kegyúri karzatot a 14. században ismeretlen okból elbontották, így nyugat felől azóta egyszerű, támpillérekkel megerősített fallal zárul. A templomtest déli és szaki oldalát félköríves vakárkádok tagolják. Az eredeti román kori bejáratot a déli oldalon átépítették. A hajó déli oldalán kettő, az északin egy résablak található.
A belső érdekes építészeti megoldása a kettős diadalív, amelynek az lehet a magyarázata, hogy a korábbi román szentély magasabb volt, így megmaradt a félkörív, ami alatt kialakították a gótikus belső csúcsívet. A falakon középkori falképek: Szent Mihály arkangyal, Szent Miklós és Szent Katalin láthatók.
1691-ben a templomot felújították, ez azonban alig érintette középkori részleteit. A huszártorony azonban ekkor került a tető gerincére.

A régi sápi plébániatemplom reprezentatív, fontos emléke a 13. század építészetének viszonylagos érintetlensége miatt.

Az adatlap készítéséhez Görföl Jenő és Kovács László Középkori templomok - Mátyusföld és Zoborvidék (NAP Kiadó 2008) kötetének adatait használtuk fel.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2018-03-31 00:35:48
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zsinagóga (4.941 km)
Török-ház (5.096 km)
Pellengér (6.101 km)
Régi híd (6.543 km)
Mátyás híd (6.547 km)