Megújulásunk támogatója:  

Szent György plébániatemplom
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 44,426'
Hosszúság (lon):
E 20° 2,892'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központi terén, mélyen hátrahúzva a templomudvarba.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A tatárjárást követően felépült murányi vár alatt a 14. században jött létre Murányalja, lakossága vár szolgálatára rendeltekből állt. A murányi uradalmat 1720-ban szerezte meg a dúsgazdag Koháry család, akik - utódaik, a Szász-Coburg-Gothai családon keresztül - a 20. századig a környék legnagyobb birtokosai, a római katolikus egyház bőkezű támogatói voltak.

A falu ma álló plébániatemplomát is a Coburg-Koháry család adományából építették fel 1894-ben. A neogótikus stílusú, egyhajós, DNY-ÉK tengelyű, nyeregtetős, cseréppel fedett épület főbejárata a karcsú, magasra törő torony alatt nyílik. A csúcsíves boltozatokkal fedett templomtér téglalap alakú hajójához annál keskenyebb és alacsonyabb, poligonális záródású szentély kapcsolódik.

A templom berendezése - oltárok, padok, szószék - is az építés korából származó, neogót ill. eklektikus darabok. A 19-20. században több európai koronás főt adó Szász-Coburg-Gothai családból származó I. Ferdinánd bulgár cár 1903-ban két díszes, festett, színes üvegablakot adományozott a templomnak. A szentély csúcsíves ablaknyílásaiban ma is látható üvegképek egyike Szent Lajos francia királyt, a Bourbon és a bulgár állami címert ábrázolja. A másik ablaküveg Szent Ferdinánd spanyol királyt, illetve Szász-Coburg-Gotha hercegség címerét, valamint az Orleáni királyi család címerét ábrázolja.

A templomudvarban az utcáról a templomig vezető, hosszú járde mellett végig húzódó, ma már jellegtelen, földszintes épület az egykori katolikus plébániai iskola (volt).
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-01 11:52:26
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.