Szent György vértanú római katolikus plébániatemplom

Ukrajna
A telekülés keleti részén emelkedő domb oldalában
Rövid leírás:
Turjaremetét 1854-ben Hám János püspök emelte plébániai rangra, addig a nagybereznai plébániához tartozott. Később, a vasgyár megszűnésével, a munkások nagy része szétszéledt; ezzel veszélybe került a helyi katolikus közösség léte is, s a plébánia önállósága is csak elviekben valósult meg. A szentmisék helyéül sokáig csak egy kicsiny kápolna szolgált.

1886-ban épült fel a jelenlegi templom, mely 1961-ig zavartalanul működött. Ekkor a szovjet diktatúra bezáratta, és csak 1989-ben adták azt vissza a tulajdonos egyháznak. 1996-ban új szárny épült hozzá annak keleti részén, kialakítva mai, nem szokványos elrendezését.

Az anyakönyvezés kezdete: 1833. A liturgia nyelve: szlovák, ukrán.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003. Fotó: Pinterest