Megújulásunk támogatója:  

Szent Jakab plébániatemplom

Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 53,811'
Hosszúság (lon):
E 16° 54,420'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hauptplatz 34
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu területe és környéke fontos újkőkori régészeti lelőhely. A 10. században a magyarok besenyő határőröket telepítettek ide. Első okleveles említése 1217-ből való, itt szerepel a „villa Golus” név. 1478-ban már „Galos”-ként említik a települést. A név eredetére kétféle ötlet is van: az egyik szerint a betelepülő magyarok vezéréről, Gálról kapta a nevét, a másik hagyomány – bortermelő vidékről lévén szó – Szent Gált(Gallus) tartja a település névadójának. A török időkben kétszer elpusztult. A refomáció kezdetén protestáns központnak számított, sőt az erőszakos ellenreformáció idején itt fogadták be az Esterházy-birtokról elűzött protestánsokat.

A templom valamikor a 13-14. században épült, román stílusban, de pontos építési dátuma nem ismert. E kornak nyomait az 1969-es restaurálás során mutatták be újra: a déli oldalon láthatóvá tették a román kori kváderfalat, valamint kiszabadították az északi fal román kori ablakát. 1645-73 között a templom az evangélikusok birtokában volt, azóta ismét a katolikus egyházé. A templom mai formáját az 1721-es tűzvész utáni helyreállításkor nyerte el. Egy hajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt épület masszív, gúlasisakos toronnyal, amely – szokatlan módon – nem a templomhajó NY-i homlokzata előtt, hanem a hajó nyergére ültetve a szentély csatlakozása felett áll.
A templom kő kerítéséről a hagyomány úgy tudja: a középkorban erődítés volt. A kerítéséhez simulva barokk Szentháromság szobor áll.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2011-12-11 18:02:09
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Falumúzeum (4.190 km)
Harrach-kastély (5.551 km)