Megújulásunk támogatója:  

Szent Katalin-kápolna
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,666'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,405'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Mihály (ma: Michalská) utca 8.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagy múltú Pozsony fennállásának kezdetétől több templomnak adott helyet. Az ismert, nagy méretű egyházi épületek mellett nem kevés a kisebb, turisták által szinte nem látogatott, ugyanakkor értékes templomok, kápolnák száma sem. Ezek sorába tartozik a Mihály-kaputól induló, a város egyik fő utcájának számító Mihály utca keleti térfalában megbúvó Szent Katalin-kápolna is.

Feltehetőleg ez a város legrégebbi, ma is álló, gótikus épülete. Columbai Ferenc ciszterci szerzetes rendeletére építették fel 1311-1325ben. E rend használta egészen a 16. századig. Később a kapucinus barátok használatába került.

Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló kápolna keletelt tengelyű. Bár belső tere és boltozott szentélye máig megőrizte a kápolna gótikus jellegét, utcai homlokzatát 1840-ben klasszicista stílusban átépítették az idősebb Feigler Ignác tervei alapján. E keskeny, magas, elegánsan visszafogott díszű homlokzat szinte elvész az utca harsogó reneszánsz és barokk házai között, így az utcán nyaranta végighömpölygő turistaáradat szinte észre sem veszi ezt az értékes kápolnát.

A kápolna 2007-ben végzett teljes körű műemléki felújítási munkáit, melynek során igyekeztek helyreállítani a korábbi gótikus részleteket, a következő évben a szlovák Kulturális Minisztérium \"Az év felújítása\" díjjal ismerte el.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-12-07 15:37:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Segner-kúria (0.021 km)
Mihály kapu (0.079 km)
Mirbach-palota (0.093 km)