Megújulásunk támogatója:  

Szent Katalin templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 42,379'
Hosszúság (lon):
E 18° 55,035'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Zámocké nám. 1.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A város északkeleti részén emelkedő várhegyen áll az 1465/85-ben, egy korábbi templom helyén épült, kettős védőfallal övezett Szent Katalin plébániatemplom. (Szent Katalin patrocípiummal 1526–ban említik először.) A csaknem négyzetes alaprajzú kéthajós csarnoktemplom keleti oldalához sokszögzáródású szentély csatlakozik. A szentély ívelt és hajlított hálóboltozának csavarorsóján látható 1488–as évszám már a felszentelés évét jelzi. A hajók boltszakaszai fölé csillagboltozatok borulnak. A hajókhoz délről és északról egy-egy kápolna csatlakozik. Az egyik mellékoltár ékessége a 16. század elején készült Madonna szobor. Ugyancsak a 16. századból származik a szószék alatt a falba épített polichrom férfi mellszobor, valamint a déli kápolnában, már reneszánsz stílusban márványból készült keresztelőkút. A déli kápolna, valamint a sekrestye felső szintjein lévő oratóriumokat csigalépcsőkön keresztül lehet elérni.

A tekintélyes méretű, 7 szintes nyugati torony az 1560–as tűzvészben komoly károkat szenvedett el, ezért 1579-re átépítették és reneszánsz ízlésben loggiás szinttel, s gazdagon formált felépítménnyel koronázták.

Az épület jelenlegi összképét az 1883 – 1886–os években végzett, kiterjedt és reprezentatív, Storno Ferenc által vezetett felújítás során nyerte el. Storno a templom interieaurben is letette névjegyét neogótikus berendezési tárgyaival (Szent Katalin főoltár, mellékoltárok, padok, stb), a falfelületeken megjelenő díszítőfestéssel.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-08-04 16:12:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Óratorony (0.023 km)
Pénzverde (0.115 km)
Polgárház (0.134 km)