Megújulásunk támogatója:  

Szent Lőrinc templom maradványai


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,688'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,711'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kenyérpiac tér (ma Námestie Slovenského národného povstania, röviden: SNP, = Szlovák Nemzeti Felkelés tere) keleti részén, a térburkolat alatt...
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Pozsony város középkori városfalán eredetileg négy kapu nyílott. Ezek közül az északkeleti irányba, Nyitra felé vezető utat őrző (ma már nem álló) Lőrinc-kapun át juthattunk a közvetlenül a fal előtt épült Szent Lőrinc faluba, tkp. Pozsony egyik \"elővárosába\". A falu első plébániatemploma a későbbi Szent Jakab kápolna volt, amely a mai Kenyérpiac tér keleti szélén állt és maradványai kis üveg-fém védőtető alatt ma is láthatóak. A kápolnától pár méterre, északra elhelyezkedő Szent Lőrinc templom az 1935-ben, ill az 1990-es évek régészeti kutatásai szerint a 14. sz első éveiben épülhetett fel, gótikus stílusban. A három hajós templomot a 15. században érett gótikus stílusban átépítették. Eddig félkörös szentélyzáródásai közül a főhajóban az egész szentélyt megnyújtották és a nyolcszög három oldalával záródóvá építették át. A nagy méretű templomban az írott források szerint nem kevesebb, mint tíz oltár állt. A nyugati homlokzatban álló templomtoronyban három nagy méretű harang szolgált. A templom körül temető működött, közelében plébánia és a nyitrai út mellett ispotály is állt.

A közeledő török veszélyre tekintettel, védelmi megfontolásból a templomot 1529-ben lebontották. (A temető és benne a Szent Jakab kápolna fennmaradhatott még ekkor.) Utóbbi végzete 1774-ben jött el, amikor a temetőt megszüntették, a Lőrinc-kaput és a környező városfalakat pedig lebontották.

A Lőrinc-templom ásatással megtalált alapfalait a középkorban itt működő pékek után Kenyérpiacnak nevezett téren, a Jakab-kápolna védőépületétől nyugatra, a térburkolatban eltérő színnel jelezték.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-08-11 00:47:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.