Szent Márton templom

Horvátország
Nekcse, Martin, a városhoz nyugatról csatlakozó, egykor különálló falu
Rövid leírás:
A vitatott építési idejű, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyű templomot, a 12-13. században építették. Nagyrészt román stílusú, de a román-kora gótikus, átmeneti stílus jegyei is láthatók rajta, különösen a főkapuzatnál.

A templom félkörív záródású szentélye, mely a diadalív vonalától indul, 5 méter hosszú és 5 méter széles. A falazott szentélyt dongaboltozattal botozták be és van egy ablak nyílása keleti, valamint még egy, déli irányba. A szentély belső, déli falában, az oltár mellett, van két, mintegy 1 méter magasságú, félkörív záródású bemélyedés. Az egyik fülke feneke sík, a másiké egy szenteltvíztartó edényhez hasonlóan görbült.
A templom hajója 10 méter hosszú és 6,75 méter széles. A diadalív eredetileg alacsonyabb volt, mint jelenleg. Ennek az oka az lehet, hogy a hajót még 1783-ban is síkmennyezet fedte, majd a későbbiekben, amikor a hajót beboltozták, a diadalívet is megemelték. A templomhajó északi falán nincs ablak, a déli falában két román kialakítású ablak és egy kisebb ajtó van. A hajó fából készült kórusát utólag építették.
A hajó homlokzatai a tető szélig 7,60 méter magasak, a főhomlokzat középen ennél 5,30 méterrel magasabb, a 2,10 méter széles, fából készült tornyocska a kereszttel 8 méter . A főhomlokzat szélessége 8 métert tesz ki. A nyugati kapuzat 2,20 méter magas és 1,30 méter széles.

A templom egyes nézetek szerint építésekor a templomos lovagrend tulajdonában volt. A teóriát erősíti, hogy a templom nyugati főhomlokzatán egy nagyon jó állapotban fennmaradt, kőből faragott, templomos ( máltai keresztes) címert tártak fel. A kérdést a sánccal erődített templom környezetének, így az esetleges templomos kolostornak a feltárása válaszolhatná meg, azonban erre eddig nem került sor.

Szatanek Jósef/várak.hu leírása nyomán

Temető mellett, jó állapotú templom.