Megújulásunk támogatója:  

Szent Márton templom

Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 29,556'
Hosszúság (lon):
E 18° 3,221'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nekcse, Martin, a városhoz nyugatról csatlakozó, egykor különálló falu
Egyéb adat:
Az egykor öbálló település Nekcseszentmárton néven is ismert. A templom a nyugati végében, a temető mellett áll
Rövid leírás:
A vitatott építési idejű, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyű templomot, a 12-13. században építették. Nagyrészt román stílusú, de a román-kora gótikus, átmeneti stílus jegyei is láthatók rajta, különösen a főkapuzatnál.

A templom félkörív záródású szentélye, mely a diadalív vonalától indul, 5 méter hosszú és 5 méter széles. A falazott szentélyt dongaboltozattal botozták be és van egy ablak nyílása keleti, valamint még egy, déli irányba. A szentély belső, déli falában, az oltár mellett, van két, mintegy 1 méter magasságú, félkörív záródású bemélyedés. Az egyik fülke feneke sík, a másiké egy szenteltvíztartó edényhez hasonlóan görbült.
A templom hajója 10 méter hosszú és 6,75 méter széles. A diadalív eredetileg alacsonyabb volt, mint jelenleg. Ennek az oka az lehet, hogy a hajót még 1783-ban is síkmennyezet fedte, majd a későbbiekben, amikor a hajót beboltozták, a diadalívet is megemelték. A templomhajó északi falán nincs ablak, a déli falában két román kialakítású ablak és egy kisebb ajtó van. A hajó fából készült kórusát utólag építették.
A hajó homlokzatai a tető szélig 7,60 méter magasak, a főhomlokzat középen ennél 5,30 méterrel magasabb, a 2,10 méter széles, fából készült tornyocska a kereszttel 8 méter . A főhomlokzat szélessége 8 métert tesz ki. A nyugati kapuzat 2,20 méter magas és 1,30 méter széles.

A templom egyes nézetek szerint építésekor a templomos lovagrend tulajdonában volt. A teóriát erősíti, hogy a templom nyugati főhomlokzatán egy nagyon jó állapotban fennmaradt, kőből faragott, templomos ( máltai keresztes) címert tártak fel. A kérdést a sánccal erődített templom környezetének, így az esetleges templomos kolostornak a feltárása válaszolhatná meg, azonban erre eddig nem került sor.

Szatanek Jósef/várak.hu leírása nyomán
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-19 17:29:13
 
 

Állapotjelentések

2013.09.15 16:07 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 45° 29,553' E 18° 3,219' - egyéb

Temető mellett, jó állapotú templom.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.