Szent Mihály arkangyal görög katolikus fatemplom

Forrás: gotocarpathia.sk

Forrás: Matúš Skutka /Panoramio

A falu központjában, a fő utca nyugati oldalán
Rövid leírás:
A település közepén, a fő utca mentén, egy egykori temető telkén, szabadon áll a község keletelt tengelyű, kő alapra felhúzott, boronafalú fatemploma.

A három nagy egységből álló épületet kettős, egymással össze nem függő, zsindelyezett nyeregtető fedi. A nyugati oldalon találjuk az épület alacsony harangtornya alatti előteret. Ebből a négyszögű hajóba kutunk. A térsort keleten a nyolcszög 3 oldalával záródó szentély fejezi be. A tetőgerinc magassága fölé alig emelkedő harangtorony gúlasisakját kis hagymakupola koronázza meg, csúcsán kovácsolt vas kereszttel. Hasonló kialakítású huszártornyot találunk a szentély fölött is. A harangtoronyban található harangok legidősebbje 1811-ben készült.

Kiemelten értékes a templom 18. században összeállított ikonosztáza. Ezen öt sorban találjuk a fára festett szentábrázolásokat, jeleneteket. A templom több festménye jóval idősebb magánál az épületnél is: az Istenanyát ábrázoló ikon valószínűleg 15. századi, míg a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló ikon a 16. században készült. Az ikonosztázt 1988 és 1992 között teljesen felújították, restaurálták.

A leíráshoz felhasználtuk Kovács József: Felvidéki fatemplomok című munkáját ill. a http://www.drevenechramy.sk adatait.