Szent Mihály körtemplom maradványai

Régészeti emlék
A Szűz Mária Mennybemenetele plébániatemplom szentélyétől délre a térburkolat alatt
Rövid leírás:
Besztercebánya egyike a középkori Magyar Királyság legjelentősebb városainak. A német földről ide telepített bányászok hamar felvirágoztatták településüket, amely évszázadokig a Felvidék egyik leggazdagabb szabad királyi városa volt. Bányászkodása mellett jelentős volt polgárainak kézműipara és részvétele a távolsági kereskedelemben. A belváros műemléki rezervátumként védett, jelentős kiterjedésű, egységes magja egyike a legjelentősebb épített örökségi együtteseknek az egykori Magyarország területén.

A belváros szívében áll a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére emelt hatalmas, középkori eredetű plébániatemplom. 1997-ben a tér rendezése kapcsán Marta Mácelová régész vezetésével régészeti feltárásokat végeztek a templom körül. Ekkor a szentélytől közvetlenül délre előkerültek az írott forrásokból korábban is ismert Szent Mihály körtemplom alapjának maradványai. Ezt egy 1406-os irat új építésűként említette. A körtemplom feltűnik a város 1596-ból származó vedutáján (látképén) is. Maga az épület 1826-ig állt fenn, amikoris lebontották. A szakirodalom szerint átmérője 7 m volt.

Sajnos az épületmaradványokat azok fontossága ellenére csak rövid ideig vizsgálták, hamarosan visszatemették és fölé elkészült a tér mai díszburkolata. A körtemplom ma semmilyen módon nincsen bemutatva.

A leírás adatainak és képeinek forrása: www.apsida.sk