Megújulásunk támogatója:  

Szent Mihály körtemplom maradványai
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 44,230'
Hosszúság (lon):
E 19° 8,825'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Szűz Mária Mennybemenetele plébániatemplom szentélyétől délre a térburkolat alatt
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Besztercebánya egyike a középkori Magyar Királyság legjelentősebb városainak. A német földről ide telepített bányászok hamar felvirágoztatták településüket, amely évszázadokig a Felvidék egyik leggazdagabb szabad királyi városa volt. Bányászkodása mellett jelentős volt polgárainak kézműipara és részvétele a távolsági kereskedelemben. A belváros műemléki rezervátumként védett, jelentős kiterjedésű, egységes magja egyike a legjelentősebb épített örökségi együtteseknek az egykori Magyarország területén.

A belváros szívében áll a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére emelt hatalmas, középkori eredetű plébániatemplom. 1997-ben a tér rendezése kapcsán Marta Mácelová régész vezetésével régészeti feltárásokat végeztek a templom körül. Ekkor a szentélytől közvetlenül délre előkerültek az írott forrásokból korábban is ismert Szent Mihály körtemplom alapjának maradványai. Ezt egy 1406-os irat új építésűként említette. A körtemplom feltűnik a város 1596-ból származó vedutáján (látképén) is. Maga az épület 1826-ig állt fenn, amikoris lebontották. A szakirodalom szerint átmérője 7 m volt.

Sajnos az épületmaradványokat azok fontossága ellenére csak rövid ideig vizsgálták, hamarosan visszatemették és fölé elkészült a tér mai díszburkolata. A körtemplom ma semmilyen módon nincsen bemutatva.

A leírás adatainak és képeinek forrása: www.apsida.sk
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-12-21 18:11:39
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.