Szent Miklós görögkatolikus fatemplom

Forrás: Fenos / wikipedia

Forrás: Milan Škovran / Panoramio

Forrás: PavolG / Panoramio

A falu főutcája fölé északi oldalon emelkedő dombon
Rövid leírás:
A kicsiny zempléni ruszin falucska legfontosabb műemléke a település kelet-nyugati főutcájától északra, a település fölé emelkedő domb oldalában, fáktól övezett, kis tisztáson, festő helyszínen található, csapolt gerenda falú fatemplom.

Az 1720 és 1730 között felépült, viszonylag kis méretű, keletelt tengelyű templomot, gótikus jellegű, meredek dőlésszögű. zsindellyel fedett nyeregtető fedi. Az egységes tetőzet alatti épület nyugati tömbje a hasáb alakú, vaskos harangtorony, melyet barokkos jellegű, zsindelyezett hagymasisak koronáz, csúcsán kovácsolt vas hármaskereszttel. A szentély fölött a tetőgerincből kis méretű, deszkázott huszártorony emelkedik ki, pici hagymasisakja fölött a harangtoronyéhoz hasonló hármaskereszttel.

A négy oszlop által tartott tornácon át a négyzetes, szűk toronyaljba jutunk, ahonnan ajtó nyílik a tágasabb, szintén négyzet alaprajzú hajóba. A templomtér és a nyolcszög három oldalával záródó szentély között helyezkedik el az épület legfontosabb berendezési tárgya, az ikonosztáz.