Szent Miklós plébániatemplom

A kép forrása: SZAB1 / Panoramio
A falu belterületének nyugati részén emelkedő dombon.
Rövid leírás:
A Medves-alji település Árpád-kori eredetű. Az első írott források a 13. században emlékeznek meg róla. A középkorban kisnemesi település volt.

Plébániatemploma az Árpád-korban épült fel, keletelt tengellyel, román stílusban. Ezt az egyházat a 15. században gótikus stílusban átépítették és bővítették. Ekkor épült ma is fennálló, a nyolcszög három oldalával záródó szentélye, melyet kívülről támpillérek erősítenek. Téglalap alaprajzú hajójának nyugati, oromzatos falában gótikus bejárati ajtó nyílott.

1700 körül az épületet barokk stílusban erősen átépítették, jelentősen megváltoztatva ezzel az egész épület alaprajzát, középkori képét. A régi hajóra merőlegesen, azt északi és déli irányba kibővítve egy azzal azonos magasságú, \"kereszthajószerű\" teret építettek ki. A megváltozott liturgiai rendű épületben a középkori szentély funkciója oldalkápolnára változott. Ekkor átboltozták az egész épületet, a középkori részek is barokk donga- ill. csehsüveg-boltozatot kaptak. A régi hajó nyugati része síkmennyezetes.

1827-ben a hajó déli bővítményéhez egyszerű, gúlasisakos harangtorony épült.

Oltára 19. századi, mint berendezésének java része is.