Szent Miklós templom

A település keleti széle közelében lévő temetőben
Rövid leírás:
A ránk maradt írott forrásokban a település temploma először az Árpád-korban, 1232-ben tűnik fel. A mai, keletelt tengelyű, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, masszív kinézetű, gótikus stílusú templom legkésőbb a 15. században épülhetett fel egy alacsonyabb dombra. Nyugati homlokzatában álló tornya alig keskenyebb, mint a templomhajó. Ennek csak földszintje épült téglából. Emeleti részeit és a sisakját fából emelték. A templom nyeregtetejét zsindellyel fedték.
A reformáció idején a templom is protestáns használatba került, 1709-ben jutott vissza katolikus kézbe. Északi oldalán álló sekrestyéje a barokk korban épült fel. A 18-19. századok fordulóján felújították az épületet. Szerencsére több korábbi berendezési tárgy, így pl. a Szent Miklós oltár túlélte ezt az átépítést. A 20. század második felében a templom felújítása évtizedekig elmaradt. Nagyszabású helyreállítására csak 1989-ben került sor, ekkor felújították a zsindelytetőt is. A következő évben az oltárt restaurálták.

A templom alatti kriptában nyugszik a helyi evangélikus gimnázium első rektora, az 1527-ben elhunyt Tobias Baticius.

A leírás adatainak és képeinek forrása: www.apsida.sk