Megújulásunk támogatója:  

Szent Péter és Pál plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 47,817'
Hosszúság (lon):
E 23° 30,948'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában, a Kolozsvár-Zilah főút D-i oldala mellett, útkereszteződésben, egy kisebb park mögött húzódó, fallal körülvett telken
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, eredetileg Szentiván nevű falut a tatárjárás teljesen elpusztította. Lakói ezért a mai helyen új települést és templomot alapítottak, immár Bács néven. A ma Kolozsvár aglomerációjába tartozó, népes falu a történelem során végig megőrizte katolikus lakosságát, melyen a reformáció is csak az arányokat tekintve tudott változtatni A 14. században a falu a kolozsmonostori apátság birtoka, a 16. sz-ban a jezsuiták irányítják a hitéletet. A két nagy felekezet között többször gazdát cserélő épület véglegesen 1776-ban jutott katolikus kézre.
A ma álló templom a 14. században épült gótikus stílusban. A barokk korban, majd a 20. században jelentősen átalakították. Egy hajós, keletelt, szentélye sokszögzáródású, északról sekrestye kapcsolódik hozzá. A barokkos hagymakupolával fedett torony a nyugati homlokzaton van, támasztópillérei és az első és 3. emelet befalazott kőkeretes résablakai a gótika emlékei. A templomba is innen, a torony alatti bejáraton juthatunk be. A toronyaljból a hajóba középkori, többszörös pálcatagos, csúcsíves kőkeretű kapu vezet. A szentély csehsüvegboltozatos, a boltozat vállpárkányai barokkos kialakításúak. Az északi oldalon megmaradt a gótikus szentségtartó fülke. Az ablakok barokk koriak. A 20. században a hajó nyugati oldalába vasbeton karzatot építettek. Ennek feljáratát az épületen kívülről oldották meg: a torony déli támpillére mellett vezet fel a vasbeton lépcső egy újonnan vágott, „modern” ajtóhoz.
A templomot sokszög alaprajzú kőfal övezi, amelybe számos régi sírkő van befalazva.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-15 15:47:20
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.