Szent Rókus-kápolna

Kápolna
A településtől északra, a domoldalban
Rövid leírás:
Szepsitől északnyugatra, a síkság fölé emelkedő első dombok egyikének keleti oldalában, festői kilátással rendelkező helyen áll a Szent Rókus-kápolna.

A lejtős felszínhez alkalmazkodva, nyugat-keleti tengellyel felépült, igen egyszerű, barokk stílusú kápolna félköríves szentélye nyugaton (!) van, míg egyetlen bejárata keletről nyílik. Nyeregtetejét és a tetőgerinc fölé a keleti részen emelkedő huszártorony fémlemezzel fedett. Az egyhajós építmény megvilágítását szegmentíves záródású ablakok szolgálják.

A kápolnát a város lakosai a kolerajárványtól való megmenekülésük emlékére, hálából emelték. Az 1831-ben Északkelet-Magyarország számos megyéjén végigsöprő, tragikus kimenetelű kolera járványnak csak a kis Szepsiben, másfél hónap leforgása alatt több, mint kétszáz halálos áldozata volt. A pusztító járvány (pontosabban a nemességnek a járvány megfékezése terén vélt tétlensége) miatt a szomszédos Zemplén megyében parasztlázadás is kitört, ami Abaújt is tovább növelve a bajt.

A járvány áldozatairól Szent Rókus napján máig szentmisével emlékeznek meg.

Kovácsműhely (1.177 km)