Szent Rozália plébániatemplom

Ukrajna
A falu közepén, a fő utca D-i oldalán
A falu ma hivatalos orosz/ukrán nevét 1946-ban, „hivatalból” kapta. Ennek jelentése: Fekete-Tisza.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu neve írott forrásban először 1319-ben bukkan fel. Amint nevének „ardó” szava mutatja, az ugocsai királyi birtokon szolgáló erdőóvók lakták.
Római katolikus templomának legidősebb része a 13. században épült, félköríves szentély. Ezt NY felé a 15. században gótikus stílusban bővítették ki: téglalap alakú, a szentélynél szélesebb hajóval és egyszerű toronnyal. Ekkor vágták a szentély D-i falába a gótikus kőrácsú ablakot, nyilván egy vagy több korábbi, román kori ablak helyére. Az épület többször cserélt gazdát a falu református és katolikus gyülekezetei között. A 19. századra a templom igen rossz állapotba került, hajójának tetőzete beomlott. A fedetlen templomhajót végül 1913-ban boltozták be újra. Ekkoriban készült mai, neogót berendezése is. A templomhajóban középkori freskók találhatóak, melyeket az 1990-es években magyarországi szakemberek kutattak és restauráltak. A nyugati torony alatti, gótikus, hornyokkal és pálcatagokkal díszített, bélletes kapubejárat díszes ajtaját Horváth Anna beregszászi művész alkotta.