Megújulásunk támogatója:  

Szentháromság plébániatemplom


A kép forrása: http://kmmi.org.ua/
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 9,232'
Hosszúság (lon):
E 22° 37,799'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu észak-déli főutcájának keleti oldalán, középtájon.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű faluról az első, írott adatok a 14. századból maradtak fenn, 1327-ben említik először. E században a településről magát nevező Macsolai család tulajdonában állott.

A hadi eseményekben gazdag 16. században lakosai a református felekezet követőivé váltak, tovább használva templomukat. A helyi katolikus hitélet megszűnt és csak a 19. században indulhatott újra az egyházközség.

Ma álló temploma 1927-ben épült fel. Utcasorban álló, útra merőleges tengelyű, egyhajós, félkörös szentélyzáródású, nyereg tetős, fémlemezzel fedett épület. Utcai homlokzatában áll az egyszerű, hasáb alakú, gúlasisakos harangtorony.

A templomban az ateista szovjet diktatúra idején, 1960-ban betiltották a hitéleti tevékenységet, az épületet pedig lomtárként használták tovább. Az egyház csak 1991-ben kapta azt vissza, olyannyira leromlott állapotban, hogy tetőzetét azonnal fel kellett újítani. A bezáratás éveiben a Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló főoltárképet a beregszászi plébániatemplomba mentették át - ez ma eredeti helyén látható. A templom harangját Tellinger Menyhért gondnok rejtette el a nehéz évtizedekben. 1992-ben a megújított és kijavított épületet újból felszentelték. Ma mind a római-, mind a görög katolikus közösség használja az épületet.

A leírás Pápai Zsuzsanna (szerk.): Kárpátalja. Katolikus templomok. Munkács, 2003. műve nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-02-14 15:21:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.