Szentháromság plébániatemplom

A falu főutcájának központi teresedésén.
Az Árpád-kori eredetű magyar falu templomáról szóló első adatok a 14. századból valók.

A keletelt tengelyű, egyhajós, nyeregtetős, ma cseréppel fedett templom gótikus stílusban épült fel a 14. században. A nyolcszög három oldalával záródó szentélyét támpillérek erősítik. Nyugati homlokzata előtt áll az újkori, kettős gúlasisakkal fedett, a hajóval egykorú tornya, melynek földszintjén szép gótikus kőkeretes ajtó szolgál a templom főbejárataként.

A templomhajóhoz annak déli oldalán 1500-ban egy nagy méretű, egyenes záródású oldalkápolnát csatoltak, melynek hossza eléri a főhajó felét. A támpillérekkel erősített - tehát eredetileg boltozott - későgótikus toldalék nyugati falán szép szemöldökgyámos gótikus ajtókeret maradt fenn. Sajnos sem a kápolnában, sem a templomban, vagy annak tornyában nem maradt fenn egyetlen eredeti, gótikus ablakkeret sem. Ezek helyett - az eredeti ablakok helyén későbbi javítás, átépítés eredményeképp kialakított, félkörös záródású, későbarokk jellegű ablakokat találunk.

Az épületet 1910-ben tűzvész rongálta meg, mai képe az ezt követő javítások nyomán alakult ki.

A torony nyugati falán találjuk a falu egykori szeretett esperes-plébánosának, első díszpolgárának, Kabla Jánosnak emléket állító márványtáblát.

A falu középkorban kialakult főutcájának központi teresedésén a templomtól északra áll még egy kirívóan szerencsétlenül megválasztott helyű tűzoltószertár és állomás, melynek otromba, modern tornya konkurál a település ősi templomával.

A templom jó állapotban van