Szentháromság római katolikus plébániatemplom

A kép forrása: natyrlih / Panoramio
Ukrajna
A település déli részén a fő út keleti oldalánál
Rövid leírás:
Az Ung folyó partján felépült település középkori eredetű. Első, reánk maradt írott említése a 15. századból származik.

Kincstári kamarai birtok lévén hatalmas erdőterületek tartoztak hozzá. A kincstár 1788-ban Teplicskáról római katolikus vallású munkásokat telepített Nagybereznára, akik favágással, gátépítéssel és a fa Ungon való leúsztatásával foglalkoztak. E népesség lelki igényeinek kielégítésére hamarosan szükségessé vált egy templom létesítése. Így a település, amely korábban a felsődomonyai plébániához tartozott, 1801-ben önállósult, majd 1808-ban plébániai rangra emelkedett. Az 1807-ben megáldott templom szerencsésen, sérülés nélkül megúszta mind az 1854-es, mind pedig az 1886-os, a falu többi részét tönkretevő tűzvészeket. Ma a templomban a liturgia nyelve szlovák.

A rendkívül egyszerű formákból álló templom utcafronton szabadon álló épület, cseréppel fedett, kontyolt nyereg tetővel, utcai homlokzatában hasáb alakú, gúlasisakos harangtoronnyal. Egyenes tagozatú főbejárata is az utcai homlokzatán nyílik, egy sekélyen előreugró, felül timpanonnal koronázott középrizalit tengelyében.

A leíráshoz felhasználtuk Pápai Zsuzsanna (szerk.): Kárpátalja. Római katolikus templomok, (Munkács, 2003.) c. művét.