Megújulásunk támogatója:  

Szentlélek-ispotály

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 25,673'
Hosszúság (lon):
E 17° 47,663'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kamenná u.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Hozzávetőlegesen kelet-nyugati tengelyű, két traktusból álló, nyeregtetős, egy szintes épület, a nyugati traktus teteje fölött karcsú, fából készült huszártoronnyal. Utóbbi szárnyon gótikus nyílászárók, részben a falazatban helyreállítva. A keleti szárny eltérő arányú, déli kapuja barokk. Hozzá észak felől más épületcsoport csatlakozik zárt udvarral.

A Szentlélek-ispotályt a források szerint Hédervári Kont István, I. Lajos bizalmi embere, a város akkori ura alapította és 1349-1365 között épült fel a Vághoz közeli ponton. A részben kórházként, részben szállásként használt épület a klasszikus közkórházak megjelenésével funkcióját vesztette, de jó minőségű falainak hála, raktárként használták, részben ezért nem került sor a lebontására a 20. században, a 2. világháborús bombázások, majd a szocialista „városrendezés” során. Ez utóbbiban Galgóc Vághoz közel eső történelmi épületállománya szinte teljesen megsemmisült, az ispotály körül ma részben panel toronyházak emelkednek.

A kutatásokat követően 2002-ben került sor az épület helyreállítására.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2015-05-08 15:22:00
 
 

Állapotjelentések

2015.05.01 15:00 klo állapot: 4 - egyéb

Jól sikerült helyreállítás, imponálóak a középkori részletek, hibátlan a tető, de valószínűleg vizesedik, ezért sok a homlokzati hiba. A lábazat körben javítva.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.