Szentlélek plébániatemplom

Fő (ma: Hlavná) utca északi részén
Rövid leírás:
Az Árpád-kor végén a Szepességből ide érkezett szászok által alapított város plébániatemplomáról az első írott forrás a 13. század végén emlékezik meg. Ezt az egyházat a 15. század végén, késő-gótikus stílusban alaposan átépítették. E korszakból származnak a három hajós, jelentős méretű templom főfalai, homlokzatai, támpilléres szentélye, csúcsíves ablakai és faragványokkal övezett, igen díszes féli főkapuja, a mellette emelkedő lépcsőtoronnyal.

A reformáció idején a templom többször gazdát cserélt a reformátusok és katolikusok között. A szepsi ellenreformáció legendás alakjára, Herkó János ferences atyára a templom tornyának homlokzatán emléktábla emlékezik meg.

Az 1794-ben leégett templomot, amely ezután sokáig beomlott tetőzettel, pusztán állt, barokk stílusban helyreállították. Ekkor készült számos, ma látható eleme, így pl. a templomhajó 12 oszlopon nyugvó, mai tetőzete és a nyugati toronynál lévő karzata. A nyugati homlokzat előtt álló tornyát az eltelt évszázadok alatt többször átépítették, legutóbb a 20. században.

A templom körül a középkor óta temető húzódott, melyet csak a 19. században hagytak fel.

A templomot és a körülötte lévő főteret az elmúlt időszakban szépen felújították.