Szentmiklóssy-kúria

Kúria, udvarház
A falu déli végén, a fő úttól nyugatra.
Rövid leírás:
A ma apró, szegény falucska Árpád-kori eredetű, a fennmaradt írott forrásokban először 1232-ben fordul elő neve. A települést a Zágráb-Korpás nemzetség, amely II. András királytól nyert itt birtokadományt, ősi fészkének tekintette.

A telkén erősen hátrahúzva, az úttól távol elhelyezkedő, rendkívül hosszú téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett Szentmiklóssy-kúriát a 19. század elején építették fel. A mára erősen lelakott, számos eredeti nyílászáróját elvesztett épület jelenleg két család számára szolgál lakásként.

A kúriához a fő úttól induló, a templomdombra felfutó, hatalmas telek tartozik, amely mára jelentős részben elvadult, minden gondozást nélkülöz. Több gazdasági melléképület is áll a kúria mellett, de ezek 20. századiak.

Berzéte vára (1.466 km)
Dancs-kastély (2.843 km)