Szerb templom

Piaţa Sârbească 1.
Rövid leírás:
Az Arad legidősebb, fennálló épületének számító Szent Péter és Pál szerb ortodox templom 1698-1702. között épült a városba költözött, nagy számú szerb határőr katona lelki gondozása céljából. Alapítója Jovan Popović Tekelija kapitány volt. A késő barokk stílusú, nyereg tetős, keletelt templom hajója téglalap alaprajzú, melyhez keleten félkörös szentély, nyugaton karcsú, magas torony kapcsolódik. Építéséhez a korábban itt állt középkori épület köveit is felhasználták.
Az épület mai képét 1790-1822. között nyerte el, amikor az alapító Sava Tekelija, az alapító dédunokája megmagasíttatta tornyát és díszes sisakot készíttetett.
A templom boltozott terének belső berendezése is kései barokk stílusú. Eredeti, 1772-ben készült ikonosztázát még a 19. században eladták és helyette készült a ma is látható, Mihaijlo Ianić által faragott és Nikola Alexić által festett darab. A templom belső falfelületeit borító falképeket 2002-2008. között restaurálták.
A templom körül, ill. a padló alatt egykor a szerb közösség temetője húzódott. Több szép sírkövet beépítettek a templom falába, a kőpadlón pedig megtaláljuk a templom egykori mecénása, a Tekelija család temetkezéseinek jelét.

Bohus-palota (0.498 km)
Zsinagóga (0.513 km)