Szerednyei vár

Ukrajna
A Munkács felé vezető főút mellett
Rövid leírás:
Bár a környezete elég dimbes-dombos, a szerednyei vár sík terepen épült. A vár egy négyzetes alaprajzú lakótoronyból áll, amelyet sáncok vettek körül, az egyik valószínűsíthetően vizesárok volt. A torony külső mérete 18,5 x 18,5 m, falainak vastagsága 2,6 m. A falak simára vágott kövekből épültek, a sarkokon nagyméretű kváderkövekből. A fennmaradt falak magassága 8-9 m, de egyes részeken 12 m is maradt. A belső részen megmaradt gerendalyukak alapján a vár legalább 3 szintes lehetett, de nem kizárt, hogy 4 szintes volt.
A torony bejárata a nyugati oldal 2. szintjén volt, megközelítése felhúzható létrával történt. A földszinten egyáltalán nem volt bejárat. Az egyes szinteket csigalépcsők kötötték össze, ezek maradványai még ma is láthatók.
A szájhagyomány szerint a várat a templomos lovagok építették, de ez nem bizonyított. Pontos építési idejét nem ismerjük, típusából ítélve keletkezése a XII.-XIV. századra tehető, a középkori erődítések klasszikus példáját képviseli. A XIV-XV. század folyamán a Drugeth, majd a Pálóczi család birtokolta. A Pálócziak kihalása után 1526-ban a Dobó családé lett. Leghíresebb birtokosa a törökverő hős, az egri vár védője, Dobó István volt. A Rákóczi szabadságharc idején a vár erősen megrongálódott, lényegében azóta áll romos állapotban. Az elmúlt évek során állagmegóvási munkák történtek. Állapota nem a legjobb.
Janotti Judit